September 02, 2010

Kuidas me Shaakashvili saunas k2isime


T2na oli meil pikk ennel6una: 2rkasime hilja, tegime hommikused protseduurid ja hakkasime k6rvaltmajast poisse ootama. Ja siis nad tulidki: Martti nagu oma koju, aga Jaan oli nii erutunud, et jooksis kohe k2ttpidi Pireti roosip66sasse. Siis tegi pilti igast jumala viigimarjast, granaat6unast jan viinamarjast. Been there, done that!
Tegime ysna pikalt plaane ja poisid olid muutunud t2itsa n2rviliseks, sest nad tahtsid juba ammu linna peale minna. Martti pidi saama kokku yhe grusiinlannaga, kellega ta oli Tallinnas tutvunud. Meie- Eve, Maria ja Jaan l2ksime Jaanile Tbilisi linna n2itama. Selgus, et me Mariaga ikka tunneme seda linna juba peaaegu nagu oma viit s6rme. Meie 6nneks on Jaan suur pildistaja, sellega seoses sai temast "Meie Gruusia" ametlik fotograaf.
Liikusime palju jalgsi ja t6desime fakti, et see linn on v2ga ilus. Tbilisist voolab l2bi Mtkvari j6gi ja sellel on 6udsalt 2gedad kaljukaldad, mis 6htuti on ka valgustatud. J6e kaldal on presidendi loss ja m2gedes erinevad kloostrid ja kirikud. Yle j6e l2hevad ilusad sillad, yks rohkem valgustatud kui teine. Ja siis on neil m2e otsas p2ris oma Eiffeli torn, mis on tegelikult teletorn ja mis 6htuti on eriti 2ge. Sinna m2e otsa me plaanime igal juhul veel j6uda. Seal on vaateratas ka. S6naga- Tbilisi on ilus ja seda infot yritasime me ka igal sammul kohalikele jagada. Ja me saame aru t2di Piretist, kes igal v6imalusel oma toolepingut Gruusias pikendada tahab.
Anyway, meie Mariaga tahtsime t2na kindlasti 2ra k2ia seal saunas, kus Martti juba mitu p2eva tagasi ennast puhtaks kyyrida lasi. Neil on siin Tbilisi vanalinnas v22vlisaunad. Terve linnaosa on t2iesti kohutavat m2damuna haisu t2is, aga me pidime sinna saama puhtalt sellep2rast, et v22vel on h2sti kasulik meie lihastele ja nahale ja nad pidid seal maha koorima kogu meie vana naha. Siis saame me minna Batumi ja p2evitada nii et v2he pole.
Meie Sulev oli eile meile n2idanud, kus on k6ige parem ja puhtam saun ja selles saunas pidi k2ima ka president Misha. Martti muidugi v2itis, et see on liiga kallis, mist6ttu me Mariaga kulutasime asjatult aega ja uurisime hindu ka praktiliselt k6igist teistest saunadest ja siis selguski kurb t6siasi, et kui mehed saavad 3 lari eest yhissauna, kus on kylm ja kuum bassein, saun ja dushid, siis naised seda mitte ei saa. Naistele on selle raha eest pakkuda ainult dushid. Jee. Nagu, et mis m6ttes. Yhes saunas meile seletati, et naised pole nagu eriline klientuur, et nad v6iksid rohkem nagu oma asju teha, noh naiste asju. Ja siis me m6istsime, millise kullatyki olime me k2est lasknud, Sulev, ta tahtis meile t6esti parimat ja meie veel kahtlesime selles. Tyypilised eestlased, kahtlevad k6iges.
L2ksime siis Sulevi valitud  kohta, kus ta ise k2ivat. Seal meid juba r66msalt tervitati kui vanasid kundesid, sest eile olime me seal koos temaga korra juba k2inud. Saime sauna, kuuma basseini (loe: vanni), kylma basseini, puhta sisustuse ja puha. Isegi Maria tuli sauna. Seal oli v2hemalt 50 kraadi, s6naga natuke rohkem kui 6ues. Siis me vedelesime natuke aega nendes m2damuna haisuga vannides ja juba tundsime, kuidas see vesi meie kehadega imesid hakkas tegema. Ja siis tuli yks pyksikutes naine, kes palus meil asendid sisse v6tta ja hakkas meid, k6igepealt Mariat, siis Evet, pruuni vedeliku ja karu keelega kyyrima. Kui me kysisime vedeliku kohta, et mis see on, siis vastas ta iseenesestm6istetavalt, et see on 22dikas. Mida iganes. Igal juhul hakkas meilt kohutavalt palju mustarulle kooruma, panime silmad igaks juhuks kinni, et seda jubedust l2hedalt mitte n2ha. Vabandasime viisakalt ja ytlesime, et me just 2sja p2evitasime, et see on ainult p2evitus, mis meilt maha koorub. Vaevalt ta meid uskuma j2i. Siis uhas ta meid kuuma veega yle. Oleks eelistanud kylma. Ja siis veel pesi seebiga ja natuke nagu mudis ka. Igal juhul oli see jube m6nus ja protseduuride l6ppedes krudisesime me yleni puhtusest. Ja nahk oli h2sti pehme. Seda muidugi hetkeni, kui me saunast v2ljusime...
Nyyd oli meil juba ysna kiire, sest t2na on ju l6ppude l6puks ikkagi 1. september ja meil oli plaan minna kylla Pireti s6pradele, kelle lapsed t2na kooli l2ksid. V6tsime kaasa igasugu n2nni, ostsime tee pealt kaasa 9 liitrit veini, kaks kanistrit kylakostiks ja yhe 6htukseks rongis6iduks. Siis lilled ja minek.
Moodustasime v6rratu vaatega korteris oma v2ikse Eesti kommuuni: meie neljakesi+Piret+ Liia ja Georgi, kes on 7-aastane ja r22gib eesti, gruusia, vene, inglise ja saksa keelt. Siis Etu, Priit, kes tegeleb Gruusias t2htsate Euroopa asjadega, nende kaks last, kellest vanem l2ks t2na kolmandasse klassi ja kes m6lemad olid toodud n2nni yle v6rdlemisi 6nnelikud, nende vanaema, kellega meie poisid ennastunustavasse vestlusse langesid terveks 6htuks, soome s6ber Pasi ja Austraalia lambakoer Aki, kes on vaieldamatult k6ige armsam koer Gruusias. Meile pakuti v2ga head sooki, seltskonda ja isegi natuke tulev2rki. Tbilisi on tore linn.
Aga kell pool 10 6htul pidime me juba minema kiirustama, sest me hakkasime oorongiga liikuma niiskesse ja subtroopillisse kliimasse Musta mere kaldal- Batumisse. Et kui keegi kysib, et miks mitte ka Suhhumisse, siis viimane on grusiinide jaoks suletud piirkond, kuigi teoreetiliselt j22b Gruusia piiridesse.
Oorong l2ks 22.55. Me olime ennast varustanud 3 liitri punase hea Gruusia veiniga, mille peale Martti etteheitvalt kysis, et kas me peame nii palju seda ostma. Noh, ausalt oeldes, va2iksemates kanistrites lihtsalt ei myydud. V6tsime kohalikust putkast veel yhed m2ngukaardid, poisid jagasid kahele mustlaslapsele 2ra oma viimased myndid (sest nad on n6rgad) ja siis liikusime enda kupeede poole. Nelja peale oli meil ostetud kaks kupeed 11.vagunis. Peened punase sametiga kaetud voodid, telekas ja kolm peeglit kupees. L6ime kiiresti oma laagri lahti ja siis teatas Martti, et kuna see voodi on tema jaoks ilmselgelt liiga lyhike ja tema lyhikestes voodites ei maga, siis ta ei kavatse yldse terve oo otsa sinna voodisse minna. Ja seoses sellega ei tohi ka meie magama j22da.
Nii me seal siis virelesime, m2ngisime kaarte ja j6ime veini. M2ngisime Jimi, millest poisid algul ikka mitte tuhkagi aru ei saanud ja syydistasid Mariat, et see mingeid oma reegleid teeb ja nendel yldse v6ita ei lase ja kauplesid iga jumala m2ngu ajal, et Maria uued reeglid teeks. Ma ei tea, kas sellest s6ltuvalt v6i mitte, aga Maria t6epoolest v6itis. Kell pool 5 hommikul. Siis oli isegi Martti n6us korraks pikali heitma. Aga ainult juhul, kui keegi temaga koos platskaardi yle vaatab. L2ksid siis Evega. Platskaard pidi asuma 3 vagunit tagapool ja kohe, kui me olime l2binud umbes 17 vagunit, j6udsimegi sinna. T2ielik vaikus. Ei mingit pidu ega midagi. Ainult kaks umbkeelset grusiini, kes ei saanud Marttist aru isegi siis, kui ta vene keelt gruusia aktsendiga proovis r22kida. Aga see ei olnud vist ka grusiinide syy. Martti oli t2itsa pettunud. Meie kupee oli terves rongis t6en2oliselt k6ige k2rarikkam koht. Ja seda k6ike nende tobedate Maria reeglite p2rast.
J2ime magama, et kahe tunni p2rast 2rgata.
Head uut aastat, koolilapsed! Sulle ka, Liisi!       

1 comment: